Къси позиции в стерлинга спряха ръста на долара

Добрите данни за щатската икономика водят до очаквания за продължаващ ръст на американската валута

3593 ~ 3 мин. четене

Ралито на долара спря след покриване на големи къси позиции в стерлинга и тегленето на печалби от спада на йената, след като парламента в Япония одобри новото ръководство на Японската централна банка (ЯЦБ). Номинираните от премиера Шинзо Абе за управител на банката Харухико Курода и неговите двама помощници вече могат спокойно да се залавят с радиалните монетарни облекчения, за които Абе настоява.

Йената обаче не падна, тъй като предстоящите нови облекчения бяха контрирани от покриване на къси позиции, които бяха изградени в последните месеци. Долар/йена се разменя за 96.15 и остава в тесен рейндж след три и половина годишния връх на 96.71, който беше достигнат във вторник. Инвеститорите в момента предпочитат да изчакат следващите мерки на ЯЦБ.

Обещанието на Курода да "действа скоростно" и да направи каквото е необходимо за достигането на новата инфлационна цел доведе до спекулации при някои инвеститори, че може да свика заседание дори преди планираното за 3-4 април. Смяната на ръководството по план трябва да стане на 20 март.

Според анализатори долара може да продължи да напредва, особено срещу йената, паунда и еврото, тъй като американската икономика се представя по-добре от съответните представени от тези валути. Данни показали спад на броя на новите молби за помощи срещу безработица в Америка е последния от серията сигнали показали по-добри перспективи за най-голямата икономика в света. Ако това продължава, то вероятно ще се увеличат спекулациите на пазарите за времето когато Федералния резерв ще забави покупките си на активи, а това ще даде аргумент на залагащите на долара. Темата се очаква да стане особено гореща през втората половина на годината.

В момента обаче силата на долара беше спряна, а в същото време британския стерлинг нарасна, тъй като инвеститорите се втурнаха да покриват къси позиции изградени при очакванията за нови количествени поощрения от АЦБ. Нейният председател Мервин Кинг заяви, че не търси допълнителна обезценка на валутата и допълни, че според него в момента е правилно оценена стойността й на пазарите. Паундът получи подкрепа и от държавни покупки и медийни съобщения за планирана инвестиция от Катар в ключови инфраструктурни проекти на острова на стойност милиарди лири. Покачването на стерлинга набра скорост при задействането на стоп-покупки и това доведе до поскъпване на валутата в четвъртък с 1%, което е най-голямо дневно повишение за последните 7 месеца. За последно паунда се разменяше за 1.5075 срещу долара, което е доста отдалечено от 33-месечното дъно от 1.4832, което беше фиксирано в началото на седмицата.

Еврото скочи на 1.3015 след тримесечното дъно в четвъртък на 1.2911. Отчасти растежа се дължеше и на солидно търсене на испански облигации по време на аукцион. Освен обаче слабото икономическо възстановяване в еврозоната, проблем създава и политическата несигурност в Италия. Днес там парламента ще проведе първото си заседание след неясния резултат от вота през миналия месец.

Златото започва да показва устойчивост

Златото се търгува около 1590 долара за тройунция след положителни данни от пазара на труда в САЩ, които добавиха нови доказателства за икономическото възстановяване. Това прави предлагащите сигурност активи като скъпоценните метали по-малко привлекателни.

Въпреки това обаче цената на златото е на път да отчете втора поредна седмица на растеж, тъй като някои инвеститори го търсят разчитайки на количествените поощрения в големите икономики и рисковете свързани с еврозоната. При такава ситуация на нарастваща инфлация и икономическа несигурност златото наистина би било чудесна защита.

Вчера данни показали, че първоначалните молби за помощи срещу безработица в САЩ са спаднали за трета поредна седмица, което е поредна индикация за съживяване на пазара на труда. Това помогна и на Дау Джоунс да достигне нов исторически връх при затварянето и да увеличи печелившата си серия до десет поредни сесии.

Спот цената на златото днес е 1591 долара за тройунция и в този момент отчита поскъпване от 0.9% за седмицата. Според технически анализатори метала остава в неутрална територия, докато се търгува между 1575 и 1599 долара за тройунция. Излизането извън тези граници ще покаже следващата посока.

Златото може и да е изградило дъно на графиките около 1550 долара, но пробив на 1600 няма да дойде лесно имайки предвид подобряващите се икономически условия, които накараха инвеститорите да купуват акции. Индикация на намаляващ интерес към златото идва и от активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust, чиито активи отчитат 11-та поредна седмица на спад, въпреки че вчера останаха без промяна спрямо предишния ден на 1236.307 тона.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg