Късите продажби на акции остават забранени в Испания

Борсовият регулатор иска да намали колебанията на пазарите

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Борсовият регулатор в Испания удължи с три месеца забраната за всички видове къси продажби на акции, предаде Bloomberg. Причината за увеличаването на срока е да се намалят колебанията на пазарите.

Днес регулаторният орган обяви, че "заради съществуването на извънредни обстоятелства" ще "наложи ограничения върху късите продажби и подобните транзакции, които влизат в сила незабавно и ще продължат за период от три месеца".

През юли регулаторът наложи забрани сделките "на късо", като определи срок от три месеца. Това не беше първият път, когато този вид финансов инструмент е забраняван в страната. В средата на февруари 2012 г. регулаторът вдигна забрана за къси продажби, която беше в сила шест месеца.

При късите продажби инвеститорите продават акции, които не притежават, с надежда, че ще могат да ги изкупят на по-ниска цена и се опитват да получат печалба, залагайки на поевтиняването на определени акции.

Късите продажби на акции се сочат за виновници за засилване на колебанията на пазарите в периода на финансовата криза. През юли късите продажби бяха забранени и в Италия.

Коментари: 0