Лагард: Таванът на дълга застрашава растежа на световната икономика

Американските и европейски дилеми ще засегнат и развиващите се страни, включително африканските страни, които също са изправени пред рискове от растящи цени на храните, добави още управляващият директор на МВФ

3560 ~ 1 мин. четене

Неуспехът да се намери решение за тавана на дълга на САЩ и належащите въпроси в Европа ще доведат до "голяма световната икономическа криза", смята управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

Докато Конгресът на САЩ одобри сделката, за да се избегне повишаване на данъците за повечето американци в така наречената фискална скала, политиците трябва да се споразумеят за повишаване на тавана на дълга от 16,4 трилиона долара, който е достигнат на 31 декември, според данни от Министерството на финансите в страната.

Извънредните мерки, които агенцията предприема, ще изчерпят потенциала си още в средата на февруари, заявиха от Бюджетната служба на Конгреса.

В Европа растежът отслабна, след като кризата с нивата на дълга сред някои страни-членки продължава вече трета година.

Американските и европейски дилеми ще засегнат и развиващите се страни, включително африканските страни, които също са изправени пред рискове от растящи цени на храните, добави още Лагард.

Подкрепи Economic.bg