Лагард призова ЕЦБ да освободи паричната си политика

Има място за допълнително сваляне на основната лихва в Еврозоната, смята генералният директор на МВФ

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Генералният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард отново призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да разхлаби монетарната си политика. В своя реч в Дъблин тя обясни, че ЕЦБ трябва да обмисли намаляване на основната лихва в Еврозоната, която в момента е на рекордно ниското ниво от 0.75%.

На вчерашната среща на борда на директорите на банката показателят остана без промяна, което е и причината за коментара на Лагард. Сегашният председател на централната банка Марио Драги още с идването на поста през ноември 2011 г. предприе стратегията за намаляване на лихвата. Тогава тя беше 1.5% и на три пъти беше свалена до сегашното си ниво.

Според Лагард в страни като Германия има нужда от по-висока инфлация, докато при южните икономики  - по-ниска инфлация. По нейните думи така ще се гарантира устойчиво икономическо възстановяване., предаде Wall Street Journal.

"Монетарната политика трябва да остане гъвкава и ние смятаме, че все още има известно ограничено пространство за ЕЦБ за допълнително понижаване на лихвите", посочва генералният директор на МВФ. "Да бъде възстановено усещането за баланс означава по-ниска инфлация и повишаване на заплащането в южната част, но също да се допусне донякъде по-висока инфлация и ръст на заплатите в страни като Германия", добави тя. Според нея това също е аспект на общоевропейската солидарност.

Подкрепи Economic.bg