Лихвите по испанския дълг достигнаха рекордни нива

Доходността по 10-годишните ДЦК надхвърли 7.5%

7016 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Доходността по испански държавни ценни книжа (ДЦК) достигна невиждани нива откакто е въведено еврото. Инвеститорите вече очакват Испания да поиска финансова помощ от европейските институции, след като се появи информация, че шест автономни области трябва да бъдат спасявани от държавата.

Вчера испанският вестник El Pais писа, че шест автономни области ще искат финансова помощ от централното правителство. Изданието посочва Каталония, Кастилия-Ла Манча, Мурсия, Канарските острови, Балеарските острови и Валенсия, като областите, които ще имат нужда от финансиране.

По данни на друго испанско издание - El Mundo, което цитира документ на финансовото министерство, с който разполага, регионалните правителства ще имат нужда от поне 26.4 млрд. евро. Преди седмица Мадрид одобри фонд на стойност 18 млрд. евро, който да бъде използван именно с тази цел. Според правителството той няма да увеличи допълнително дълга на страната, но според икономисти и анализатори това няма как да не се случи.

Доходността по 10-годишните испански ДЦК достигна невижданите досега 7.565%. Италианските държавни облигации също се изстреляха до 6.43%, като тази стойност не беше виждана от януари 2012 г.

Подкрепи Economic.bg