Лондон ще продава на търг визи и лични карти срещу £2 млн.

Великобритания измисли как да издава право за престой на по-богатите чужденци и инвеститори

312 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Документите за постоянно пребиваване във Великобритания следва да бъдат продавани на търг със стартова цена от 2 млн. паунда (3,3 млн. долара), гласи законопроект, цитиран от руската служба на BBC (Би Би Си Russian).

Идеята е за подобни скъпи визи и лични карти за дългосрочно пребиваване е на Министерството на вътрешните работи (МВР) на Обединеното кралство, по-известно на острова като Хоум офис.

За получаване на право за престой от 2 години вместо стандартните 5 години ще могат да се борят платежоспособни инвеститори в британската икономика. Към дадения момент желаещите да вземат участие в лотария/томбола трябва да внесат 1 млн. британски лири.

Авторите на проекта в МВР предлагат да се предават парите за „благите обществени дейности”. Утвърждаването на инициативата обаче зависи от подпис на вътрешния министър Тереза Мей.

Би Би Си Russian обаче припомня, че подобни британски мерки за ограничаване на имигрантския поток напоследък са доста критикувани от други държави членки на Европейския съюз (ЕС).

 

Подкрепи Economic.bg