"Лукойл" продава бензиностанциите си в Чехия, Унгария и Словакия

Санкциите към Русия принуждават дружеството да извършва план за „оптимизация”

360 ~ 1 мин. четене

Най-голямата руска частна петролна компания Лукойл продава бензиностанциите си в три централноевропейски страни в рамките на план за „оптимизация”, заради който вече се изтегли от Украйна, съобщават от дружеството.

Решението идва само няколко седмици след като директорът на компанията, която добива една шеста от петрола в страната и над два процента от този в света, предупреди, че все по-тежките икономически санкции на Запада "ще имат последици за всички руски компании".

Лукойл съобщи в кратко комюнике, че продава мрежата си от 44 бензиностанции в Чехия на Словнафт, словашкия филиал на унгарската МОЛ Груп. Тя допълни, че 75-те й бензиностанции в Унгария и 19 в Словакия ще бъдат купени от унгарската Norm Benzinkut Kft.

Лукойл уточни, че сделките ще бъдат завършени до края на годината, без да разкрива финансовите им параметри. „Решението за продажба на активите беше взето в рамките на усилията за оптимизиране на бизнеса на Лукойл на пазарите на петролни продукти”, се казва в комюникето.

Миналия месец Русия беше ударена със строги санкции на САЩ и ЕС върху жизненоважни сектори на икономиката като добива на петрол заради намесата й в разкъсваната от война Украйна.

Коментари: 0