Лявоцентристкият кабинет в Дания губи подкрепа

Социалдемократите, водени от министър-председателя Хеле Торинг-Шмид, получиха подкрепа от едва 17.2%, докато Народната партия разчита на 17.4%

104 ~ 1 мин. четене

Управляващите социалдемократи в Дания за първи път отчитат по-ниска подкрепа от анти-имигрантската популистка Датска народна партия, илюстрирайки трудната борба на лявоцентристкото правителство на страната, пише Financial Times.

Социалдемократите, водени от министър-председателя Хеле Торинг-Шмид, получиха подкрепа от едва 17.2%, докато Народната партия разчита на 17.4%, показват данни от публикувано в сряда проучване от местен вестник.

Резултатите идват след бурна седмица за коалицията на малцинството, която включва намаляване на ставката на корпоративния данък от 25 до 22%, докато правителството реформира системата със стипендиите за студенти. Торинг-Шмид е принудена да се отрече и от докладите на открито несъгласие от някои от нейните министри за планираните реформи.

Вътрешни лица обаче омаловажават надеждността на проучването, като отбелязват, че следват други скорошни мерки, които ще покажат по-силна подкрепа на коалицията.

Правителството на Дания се лута от криза в криза, след като бе избрано през 2011 г. Много от левите поддръжници критикуват политиката му на десни мерки като данъчната реформа през миналата година, от която са облагодетелствали по-заможните за сметка на пенсиите и обезщетенията за безработица.

Правителството има за цел да започне възстановяването на страната от финансовата криза. Дания е втората най-тежко засеганта скандинавска страна след Исландия от последиците на кризата в цяла Европа. Последваха и няколко банкови фалити през последните месеци на фона на все по-висока задлъжнялост на домакинствата.

Стратегията на датския премиер е да разчита, че икономиката на страната ще се възстанови силно преди следващите избори през 2015 г., но някои икономисти са скептични, че подобно нещо ще се случи.

Подкрепи Economic.bg