Приеха ударно промените в Закона за енергетиката

Депутатите гласуваха едновременно на първо и второ четене измененията, които позволяват цената на тока да се променя два пъти в годината

120 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Депутатите приеха едновременно на първо и второ четене промените в Закона за енергетиката. Измененията бяха гласувани едновременно на две четения и в икономическа комисия. Поправките предвиждат цената на електроенергията да може да се променя повече от веднъж годишно. 

Целта е Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да намали цената на електроенергията с 8% още от 1 март.

Самият икономически министър в оставка Делян Добрев каза от парламентарната трибуна, че може да има намаление още от петък. Той обаче не е сигурен дали процентът ще е точно 8%. "Това е решение на ДКЕВР", каза той.

Министърът каза, че е създадена организация, която ще позволи законовите промени да бъдат обнародвани в Държавен вестник още утре. "В момента, в който те бъдат публикувани, ДКЕВР може да направи заседание и да вземе решение за промяна на цените, като изчисли колко да е тази промяна и съответно решението на ДКЕВР ще е за намаляване на цената", каза Добрев. Той увери, че се работи усилено.

Според министъра в оставка основните начини за намаляване на цената са два - от една страна намаляване на квотата за скъпите централи и увеличаване на квотата от АЕЦ "Козлодуй" и от друга страна, намаляване на признатите технологични загуби на ЕРП-тата от 15% на 10%.

Подкрепи Economic.bg