М-Тел отново е с най-бързата 3G мрежа в страната

6442 ~ 2 мин. четене

Сертификат за „Най-бърза 3G мрежа в България” получи М-Тел за втора поредна година от германската компания за контрол на качеството на мобилните оператори NET CHECK.

Мрежата от трето поколение на Мобилтел осигурява най-добри резултати по отношение на скорост за приемане и предаване на данни, както и по отношение на бързина за зареждане на HTTP сайтове, в рамките на независимо измерване, проведено от сертифициращата компания през февруари и март 2012 година.

Независимото измерване беше направено в седем големи български града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Тестове на скоростта, с която определен файл се сваля или качва, изпраща или получава, бяха извършени с най-новата софтуерна версия на системата за измерване SwissQual Diversity. Измерванията са правени както статично, така и при движение с автомобил.

Резултатите, които извеждат Мобилтел като оператор с най-бързата 3G мрежа, са базирани на повече от 3000 качвания и сваляния на файл през мобилната мрежа за фиксиран период от 30 секунди. В подробния доклад на NET CHECK се казва, че „Мобилтел притежава най-висока ефективност на FTP предаване и приемане на данни, както по средни резултати, така и по максимална пропускателна способност. При 72% по-висока средна скорост при приемане на данни и 86% по-висока средна скорост при предаване на данни в сравнение със следващата по скорост мрежа е очевидно, че съществува ясно изразена дистанция между Мобилтел и останалите два оператора”.

Мобилтел все още е единственият телеком, предлагащ най-висока скорост при използването на мобилен интернет. 3G мрежата на телекома поддържа скорост до 42 мегабита в секунда, която вече може да се ползва в 17 града в страната - София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Шумен, Велико Търново, Добрич, Плевен, Враца, Монтана, Видин, Свищов, Козлодуй и курортите Албена, Св Константин и Елена и Слънчев бряг.

Близо 5 700 000 човека пък могат да се възползват отпредимствата на 3G мрежата на компанията, която поддържа скорост до 21 Mbps.


Подкрепи Economic.bg