Малко е 5% поскъпване на влака

БДЖ „Пътнически превози” и НК Железопътна инфраструктура са недофинансирани от Бюджет 2013, каза министърът

Ивайло Московски

Автор: Таня Киркова

Предложеното от БДЖ средно увеличение с  5% на жп билетите е малко и недостатъчно. Това заяви  министърът на транспорта Ивайло Московски за www.economymagazine.bg. Той уточни, че още не е подписал доклада с анализа и предложението на Ръководството на БДЖ за необходимите промени в ценовата политика на дружеството.

Бюджет 2013   е  предвидил недостатъчен  бюджет за железницата – както за субсидирането на пътническите превози, така и за капиталовия трансфер за ремонт и за нови влакове и за ремонти на жп линии.  „... до голяма степен се усеща недофинансиране както в „Пътнически превози, така и в НЖ Железопътна КИ, но това е състоянието на бюджета, коментира транспортният министър.

 Договорени са около 460 милиона лева от Световната банка за модернизиране на БДЖ, но договорът още не е подписан, намира се във Финансово министерство. Ще изчакаме приватизацията на  „Товарни превози” и след това ще се помисли точно на каква стойност ще бъде заемното споразумение.

Парите са жизнено необходими на БДЖ, тъй като те, без да си преструктурират задълженията, няма как да вървят напред”, каза Московски.

Преговорите с германската банка KFW за погасяване на просрочените задължения от по финансовите гаранции за мотрисите „Сименс” имаме договорка банката да изчака приватизацията, която е в ход . С парите от приватизацията, ще се погаси задължението. Каквото остане за доплащане, ще мислим след резултата от приватизацията”, каза Московски.

Коментари: 0