Малкълм Гладуел: Никой няма да помни Стив Джобс до 50 години

В интервю той го нарича "безсрамен" човек, който постоянно се е "самолансирал"

Често наричат Стив Джобс един от най-влиятелните иноватори в историята на човечеството. Несъмнено приносът му към развитието на технологиите е огромен. Явно не всички обаче са на мнение, че името му ще бъде помнено вечно. В интервю авторът на "Повратната точка" Малкълм Гладуел сподели мнението си, че до 50 години името "Стив Джобс" ще бъде забравено, съобщава kaldata.com.

Гладуел смята, че влиянието на Джобс ще бъде много по-малко признавано след 50 години особено спрямо това на Бил Гейтс. И причината няма нищо общо с технологиите. Авторът смята, че шефът на Microsoft ще остане в историята с благотворителната си дейност. Според него, великодушието му ще бъде запомнено дори софтуерната компания отдавна да е престанала да съществува.

Нещо повече, твърди Гладуел, до 2062 година в страни надлъж и нашир из Третия свят ще бъдат издигнати паметници на Бил Гейтс. Според него, създателят на Microsoft е направил нещо, което малко технологични лидери са склонни да направят: избрал е хуманността пред парите и е вложил несметното си богатство в полза на човечеството.

Всъщност, авторът изглежда не таи особено добри чувства към покойния Стив Джобс. Във въпросното интервю той го нарича "безсрамен" човек, който постоянно се е "самолансирал". Гладуел твърди, че идеите на Джобс не са били винаги негови и че е бил изключително голям егоцентрик. Едно от доказателствата, според автора, е настояването му той сам да проектира корицата за биографията си.

 

Коментари: 0