Марио Драги: Испания е на прав път

Испанските банки вече са достатъчно силни и капитализирани, за да отпускат заеми, заяви президентът на Европейската централна банка

252 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Испания успя да стабилизира банковата си система. Ако през минлата година банковият сектор в страната беше изправен пред опасността да се срина, днес той поглежда към едни по-добри икономически времена. Коментарът направи ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги.  

Драги сподели позитивната си оценка за развитието на страната при среща на закрити врата в испанския парламент, а по-късно обяви пред журналисти, че "Испания е на прав път", предаде Associated Press.

Страната трябваше да предприеме множество болезнени мерки, за да получи спасителен пакет за своите банки. В замяна на кредитите, Испания бе принудена да се заеме със сливане, затваряне или национализиране на по-слабите банки и да изиска от тях да поддържат по-големи капиталови буфери.

"Днес испанските банки са достатъчно капитализирани и достатъчно силни да отпускат заеми отново", отчете шефът на ЕЦБ. По думите ми, четвъртата по сила икономика в ЕС „дава позитивни сигнали”.

„Испания е на правилен път. Има няколко позитивни знака, постигнат е голям прогрес. Трябва да поздравим гражданите на Испания за вложените от тях усилия”, коментира Марио Драги, като подчерта, че не бива да забравяме, че нито една европейска държава не е приключила работата и реформите си.

Подкрепи Economic.bg