Правителството избира новия шеф на ДКЕВР

Решението се очаква от миналата седмица

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

На днешното си заседание Министерски съвет (МС) трябва да избере новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Обещанието даде вчера премиерът Бойко Борис

Изборът трябваше да стане още миналата седмица. Сегашният председател на ДКЕВР Андон Роков беше избран за временно изпълняващ длъжността на 30 януари, след като предишният шеф на енергийния регулатор подаде оставка.

Решението за избора на нов председател на ДКЕВР се очакваше да бъде гласувано на заседанието на МС миналата сряда, 6 февруари. Това обаче не се случи. В дневния ред на министрите и за днес, 13 февруари също не е предвидена точка за избор на председател на ДКЕВР, но предложение може да се направи допълнително.

След редица скандали в края на януари Ангел Семерджиев подаде оставка като шеф на енергийния регулатор. Според Борисов една от основните грешки на Семерджиев е ценообразуването на електроенергията. Заради неяснотите хиляди недоволни граждани излязоха на протест в неделя.

Според Закона за енергетиката ДКЕВР е колегиален орган и се състои от 7 членове, включително председател. Председателят и членовете на комисията се избират и освобождават с решение на Министерския съвет и се назначават със заповед на министър-председателя.

Подкрепи Economic.bg