McDonald’s отчете стабилни печалби при спад на продажбите

В сравнение с преходното тримесечие, продажбите в съществуващи над година обекти намаляват с 1,4% поради крехкото потребителско доверие и засилената конкуренция

168 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Най-голямата глобална верига ресторанти публикува данни за печалбата си през четвъртото тримесечие на 2013 година, информира Bloomberg.  Стойността не се изменя съществено спрямо същия период на 2012 година. Нетните приходи за периода възлизат на приблизително 1,4 млрд. долара или 1,4 долара за акция. Този резултат е близък до прогнозите на анализаторите – 1,39 долара за акция.

В сравнение с предходното тримесечие, продажбите в съществуващи над година обекти намаляват с 1,4% поради несигурното потребителско доверие и засилената конкуренция. Спадът е по-голям от прогнозирания с над 1 процентен пункт.

Ръководството се опитва да промотира новото нискобюджетно меню, което включва продукти за 1 или 2 долара и по този начин да възвърне доверието на клиентите си. Компанията, която през 2012 година реализира 32% от приходите си в САЩ, среща сериозна конкуренция от Burger King и Wendy’s, които продават повече продукти в ниския ценови сегмент.

Акциите на McDonald's Corp. на борсата в Ню Йорк паднаха с 0,8% до $94,10 към 8 часа сутринта местно време. Дяловете отбелязаха ръст от около 10% за миналата година, при покачване от 23% на S&P 500 Restaurants Index.

Коментари: 0