Местят „Хемус“ по-близо до Велико Търново

Строителството на магистралата е предвидено за следващия програмен период 2014 -2020 г.

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Автомагистрала "Хемус" ще минава по-близо до Велико Търново, пише Kmeta.bg. Изпълнителният директор на Националната компания "Инфраструктурни проекти" (НКСИП) инж. Асен Антов е изпратил писмо до кмета на града Даниел Панов, с което го уведомява, че се изготвя нов проект за трасето.

Антов посочва в писмото, че подготовката на проекта ще бъде финансирана по ОП "Транспорт" 2007-2013 г., а строителството на магистралата е предвидено за следващия програмен период (2014 -2020 г.).

Към момента НКСИП работи по нова тръжна процедура за подготовка на проектни проучвания за доизграждане на магистралата, тъй като направените до момента проучвания са неактуални, поради сериозни проблеми, настъпили след приемането на България в Европейския съюз (ЕС).

В писмото се казва, че за окончателен избор на вариант за реализация на АМ "Хемус", ще бъде извършено актуализиране на прогнозата на трафика й. Ще бъде изготвен и детайлен финансово-икономически анализ, с помощта на който ще се определят основните показатели за финансова възвращаемост и устойчивост на проекта.

Проектът предвижда и изграждането на нови карти с трасето на територията на всяка община, през която ще минава магистралата.

Подкрепи Economic.bg