Металурзите от ОЦК-Кърджали отново излизат на протест

Над 1 млн. лева дължи предприятието за заплати, казват от КНСБ

Металурзите от Кърджали подновяват протестите си след близо едномесечно затишие и днес ще блокират за час центъра на града. Протестната акция е заради неясното бъдеще на Оловно-цинковия комбинат и липсата на информация за хода на преговорите с потенциални инвеститори.

Металурзите ще спрат движението на кръстовището, откъдето минава основният пътен трафик. Причината за протеста е неизплатената сума за работни заплати в дружеството, която надхвърля 1 милион лева. Неяснотата за бъдещето на "ОЦК” е предпоставка металурзите масово да напускат комбината, предупреждават от КНСБ.

Според синдикатите в завода досега няма никаква информация дали се провеждат разговори с банките кредитори и евентуалните инвеститори. „Никой не казва нищо, затова ще излезем отново на улицата", каза Бельо Стайков, председател на КНСБ. Единственият потенциален инвеститор, познат на металурзите, е полски консорциум, провел две срещи с тях.

Работниците прекратиха гражданското си неподчинение в началото на април, като се съобразиха с искането на премиера Бойко Борисов да се даде срок за нормално протичане на преговорите.

По неофициална информация днес в София се очакват разговори на банките кредитори, собственика Валентин Захариев и полския консорциум. Възможно е да се стигне до решение поляците да поемат завода като представители на банките и да назначат свой мениджърски екип.

Коментари: 0