Милиардерът Чарлз Брюър в търсене на рая в Коста Рика

Богаташът от Атланта намери своето перфектно кътче земя, но не успя да го превърне в лъскавия курорт "Лас Каталинас"

Когато Чарлз Брюър показа райското парчето земя в провинция Гуанакасте, Коста Рика, през 2006 г., той веднага разбра, че е това е точно онова, което той е търсил, пише Bloomberg. 4800-те квадратни километра по тихоокеанското крайбрежие на Централна Америка били само красиви хълмове с невроятни гледки и плаж във формата на полумесец. Картината се допълвала от множеството подскачащи наляво надясно маймуни.

Милиардерът от Атланта Брюър веднага разбрал, че това е идеалното място за неговия мечтан проект- еко град, който щял да кръсти "Лас Каталинас". Представил си го така: курорт, пълен с луксозни хотели и вили, за които богатите американци и европейци щели да плащат милиони долари.

Един от първите, на когото Брюър решил да рекламира идеята си бил приятеля му от Атланта Том Клаугис. Милиардерът и хедж фонд мениджър Клаугис не се поколебал и инвестирал. Коста Рика имала какво да предложи: целогодишно хубаво време и стабилно правителство, което обслужвало туристическия бранш.

Сега 53-годишният Брюър и 61-годишният Клаугис са "партньорите от Лас Каталинас".  Срещу 11.5 млн. долара Клаугис купил една трета от дяла на Брюър, който все пак запазил по-голямата част за себе си. Двамата са собственици на правата на проекта за развитие на мястото, който обаче не търпи никакво развитие от шест години насам. На плажа са издигнати само 10 хасиенди, чийто собственици са Клаугис, Брюър и асоциирани с тях бизнесмени. Курортът се е сдобил и с малък търговски център с ресторант и магазини. По договора за построяването на хотел се преговаря до днес.

Истината е, че проектът "Лас Каталинас" не потръгва още от самото начало, най-малкото защото двамата инвеститори го стартират през 2007 г., когато световната икономика е обхваната от криза. Две хотелски компании се одръпнали от закупуване на земя там, а техните инвестиции щели да осигурят на Брюър и партньора му капитал за изграждане на първите 40 къщи.  Липсвали и купувачи, които да рискуват от 500 хил. до 2 млн. долара, за да си вземат къща в отдалечения край на Коста Рика,  достъпен по онова време само по неасфалтирани пътища.

Поредната пречка идва от Конституционния съд на Коста Рика. Предизвикани от оплаквания от местните сдружения за опазване на околната среда, магистратите издават разпореждане за спиране строежа на всяка нова конструкция в Лас Каталина, докато не се докаже, че проекта не нанася екологични щети. Решението е взето на 3 август.

Ествествено Брюър приема жалбите като неоснователни и заявява, че се надява строителството да продължи в рамките на няколко месеца.

Брюър и Клаугис не са единствените "залостени" земевладелци в Коста Рика . През 2007 г., основателят на AOL Inc. Стив Кейс успя да убеди група инвеститори да купят земя в областта Гуанакасте, където да вдигнат затворен комплекс за 800 млн. долара. Той щял да включва два луксозни хотела, 300 жилища, голф игрище и тенис център, проектирана от Андре Агаси и Щефи Граф. Строителство, трябвало да започне през 2009 г.

"По целия свят...навсякъде става по-лошо и по-лошо", казва Боб Дейви, шеф на брокерската агенция "Century 21" за региона и отговорен съдружник в Лас Каталинас.  „Коста Рика разчита на много чуждестранни инвестиции. Първо от Северна Америка спряха да купуват, европейците спряха веднага след това", коментира ситуацията Дейви.

Коментари: 0