Министър Щонов с нови рокади в БЕХ

Отстранен е члена на съвета на директорите на БЕХ – Илко Желязков

Министър Щонов с нови рокади в БЕХ
216 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов е освободил члена на съвета на директорите на БЕХ – Илко Желязков. Това заяви енергийният министър в „Тази сутрин“ по bTV. По думите му на негово място ще бъде назначен друг човек, който в следващите няколко дни ще се впише в регистъра.

Щонов добави, че всички освободени до момента не са си вършели добре работата. „Благодарение на редица непоследователни решения, вземани през последните 5 до 10 години, ситуацията в сектор енергетика значително се влошава“, обясни той.

Според него реформирането на енергийния сектор ще гарантира неговата стабилност в дългосрочен план. „Еднократното увеличение на цената на електроенергията няма да разреши проблема с натрупаните дефицити в системата. Промяната на цената на тока трябва да е плавно, в дългосрочен план“, категоричен е икономическият министър.

Министър Щонов подчерта, че е необходимо да се предприемат спешни мерки за оздравяване на Националната електрическа компания. По думите му при сключването на дългосрочните договори в миналото не е направена добра оценка на риска. „Като оператор на регулирания пазар НЕК изкупува задължителен обем от произведената ел. енергия по фиксирани цени, които са много по-високи от средните“, заяви Щонов. Той допълни още, че за следващата година се очаква да се натрупат близо 1 млрд. лв. задължения за НЕК.

Енергийният министър обясни, че има проблеми и в работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по отношение на начина, по който обосновава решенията си и определя цените, в начина, по който се правят търгове или обществени поръчки. По думите на министъра работата на регулатора е „непоследователна“.

Щонов бе категоричен, че реалното изграждане на „Южен поток“ няма да започне, докато страната ни не отговори на всички изисквания на европейското законодателство. По проекта могат да се извършват единствено подготвителни работи, но не могат да се сключват договори. 

Коментари: 0