Младенов: Има криза с квалифицирана работна ръка

Според социалния министър бизнесът трябва да предоставя добри условия за работа, за да се върнат младите от чужбина

252 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

В България има криза за квалифицирана работна ръка и чрез различните програми и трудови борси социалното министерство предприема мерки за завръщане на родните специалисти, които предпочитат да работят в чужбина за по-високи възнаграждения. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БНР.

Според министъра големият резерв на пазара на труда са жените. "Освен подобряването на взаимовръзката между образователната система, особено професионалното образование и бизнеса, големият резерв на пазара на труда са жените и това се отчита в цяла Европа", каза той.

Младенов е на мнение, че е много важно бизнесът в България да предложи добри условия за работа с добри работни заплати, за да се върне една част от българските емигранти. "Освен младите в сектора, в България все повече има нужда от технически специалисти като шлосери, заварчици и монтьори и затова една голяма част от нашите сънародници, които работят в тези европейски държави при добри оферти от бизнеса в България са склонни да се върнат", смята министърът.

Подкрепи Economic.bg