Мълнии за Оланд и Меркел

Гръмотевица порази самолета на новия френски президент, докато летял за среща с канцлера

6940 ~ 2 мин. четене

Самолетът на френския президент Франсоа Оланд, който встъпи в длъжност днес, е бил ударен от мълния. Държавният глава бе тръгнал за Берлин, но заради инцидента машината се върна в Париж.

Засега не се посочват повече подробности около инцидента. Оланд летеше за Берлин за среща с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Във френската столица Оланд е бил качен на друга машина, която вече е излетяла за Берлин. Заради инцидента той ще закъснее с около 2 часа за първата си среща с Меркел. В германската столица френският държавен глава ще бъде посрещнат с военни почести и вечеря на осмия етаж на канцлерството, откъдето се открива живописен изглед към парка "Тиргартен" и Райхстага. 

Фалстартът на първия му полет обаче бе разгадан като лоша поличба за отношенията между Германия и Франция, а оттам - и за целия Европейски съюз. Дали това ще бъде така тепърва ще разберем. 

Водещата тема на разговорите между Меркел и Оланд ще бъде предоговарянето на пакта за бюджетна дисциплина в еврозоната. Франсоа Оланд иска в него да се говори и за растеж на икономиката, но Берлин е против идеята. Пактът вече беше приет от 25 страни от ЕС. Меркел обаче е оптимист, че между нея и Оланд може да има стабилно партньорство. Тя дори заяви, че е готова да го посрещне с отворени обятия. 

Според Берлин единствено икономиите ще спасят Стария континент от рецесията, докато Оланд смята, че трябва да се предприемат и мерки за стимулиране на растежа на икономиката. Според Би Би Си в Берлин подхождат с подозрение към Оланд. Те не харесват факта, че по време на кампанията си той предпочете да наблегне на мерки за вдигане на стандарта на живот и икономическия ръст пред мерките за икономии. Мнозина дори го подозират, че по този начин иска по-скоро да утвърди Франция като лидер на Европа, отколкото реално да се постигне резултат.

Непосредствено преди да отпътува за Германия, новият френски президент назначи лидера на парламентарната група на социалистите Жан-Марк Еро за премиер на страната. Еро е натоварен да състави новото френско правителство, чието обявяване ще стане утре вечер. Оланд назначи в Елисейския дворец и най-близките си сътрудници, сред които състудента си Пиер-Рьоне Льомас като генерален секретар на президентството и авторът на речите му Акилино Морел като политически съветник, предаде Франс прес.

Подкрепи Economic.bg