НЗОК поиска втора актуализация

Националната здравноосигурителна каса настоява за нови 117 млн. лева от бюджета

НЗОК поиска втора актуализация

Националната здравноосигурителна каса поиска допълнителни 117 млн. лв. финансиране до края на годината. Това оповести зам.-финансовият министър и председател на надзора на НЗОК Кирил Ананиев в рамките на заседание на Тристранния съвет за сътрудничество. По думите му става въпрос за парите за лекарства за домашно лечение и за болнична помощ, които не достигат за месеците след октомври.

Разчетите, представени му от НЗОК, сочат, че това е минималната необходима сума, извън вече отпуснатите допълнително 225 млн. лв. Още преди актуализацията, която гласува 42-рото Народно събрание, НЗОК настояваше за 330 млн.лв, за да гарантира болничната помощ и лекарствата до края на годината.

Следващия понеделник надзорът на Здравната каса ще направи пълен анализ на разходите в системата в последните години след покачването с над 60%. Чак тогава ще стане ясно дали ще се заложат допълнителни пари за здраве и в каква ще бъде сумата.

Служебното ведомство отново припомни, че има сериозно изоставане на приходите спрямо разходите с близо милиард лева. Ситуацията се влошава допълнително от орязването на парите за министерствата, за да се отпуснат допълнителните средства за здраве.

Коментари: 0