Найденов: БСП оказва политически натиск върху прокуратурата

Бившият земеделски министър се отказва от номинациите на партийните организации за предизборните листи на ГЕРБ

260 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Повдигнато ми е обвинение по дело, което е отлежавало 3 години и половина в изчакване на подходящия момент, но за мен това е възможност да изчистя името си и да посоча поръчителите. Така бившият земеделски министър в правителството на ГЕРБ Мирослав Найденов отговори на повдигнатото от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинение за даване на подкуп, склоняване към престъпление и злоупотреба с власт.

"Вчера, в 15:00 часа, получих призовка за разпит в качеството ми на обвиняем. Реших да не се възползвам от правото си да се явя след 3 дни и за това се явявам незабавно днес в Софийска градска прокуратура по доносите, които Калина Илиева години наред разнасяше по различни инстанции и политически партии", се казва още в изявлението на Найденов.

"Още веднъж заявявам категорично, че не се притеснявам нито от Калина Илиева, нито от СРС-тата, с които е била окичена, нито от твърденията на други лица, свързани с това дело, които са склонявани да свидетелстват срещу мен", казва още Мирослав Найденов.

Според него всичко това е политически натиск, който оказва БСП през последните две седмици на прокуратурата. "Това доказа, че БСП е готова на всичко, за да се върне на власт, включително и да си служи с класифицирана информация по дела, до които достъп трябва да имат само компетентните органи, включително и да използва прокуратурата за предизборни цели", се казва в изявлението на Мирослав Найденов.

Той обяви, че е разговарял с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и е взел решение да се откаже от номинациите на партийните организации за предизборните листи на ГЕРБ. "Той прие решението ми като единственото правилно. Не искам да се възползвам от бъдещ депутатски имунитет, тъй като желанието ми е за бързо и честно приключване на това досъдебно производство, се казва в изявлението", каза Найденов.

"По време на досъдебното производство няма да говоря, за да не преча на следствието и моля медиите за разбиране. Когато всичко това приключи, както винаги ще изляза пред вас и ще отговоря на всичките ви въпроси, като бъдете сигурни, че ще има какво да чуете", завършва той.

Подкрепи Economic.bg