Наши компании вече могат да се търгуват в Румъния

Българският и румънският депозитар имат директна връзка помежду си

Централните депозитари на България и Румъния подписаха дългоочакваното споразумение за сътрудничество, съобщиха от Българската фондова борса (БФБ). То ще даде възможност депозитара да имат директна връзка помежду си. Документът беше подписан от изпълнителните директори на депозитарите Иван Димов и Адриана Танасою.

"Директната връзка между двете институции ще даде възможност за осъществяване на двойни и крос листвания на емисии при ниски финансови разходи за емитентите. Предвиждаме да се извършват сделки на двата пазара с възможност  за трансграничен сетълмент", коментира Иван Димов.

"Щастливи сме, че вече можем да си партнираме с депозитаря на България и да изградим цялостна и устойчива връзка с българския  фондов  пазар. С тази инициатива  ние създаваме електронен мост на река Дунав, който ще даде възможност за нови услуги за финансовите общности в двете страни", коментира Адриана Танасою.

„Няколко български компании проявяват интерес към листване в Румъния”, каза Васил Големански, член на Съветите на директорите на Централен депозитар и БФБ-София АД. Двете борси работят и по изчисляването на общ индекс, съобщи още той. Оборотът на борсата в Букурещ е 10 пъти по-голям от нашия, като евентуалният общ индекс може да съдържа 5 български и 10 румънски компании.

Ще бъде организирана и среща в Букурещ, на която българските компании ще бъдат представени на румънските институционални инвеститори и посредници.

Коментари: 0