Неочаквано силен ръст за продажбите на дребно в САЩ

Икономистите прогнозираха 0,3% повишение, но показателят се изстреля с 0,8% през юли

Неочаквано силен ръст отчетоха продажбите на дребно в САЩ през юли, което е първо повишение на показателя за последните четири месеца, сочат данните на щатските власти, цитирани от Ройтерс. Търсенето е нараснало почти във всички сегменти - от коли до електроника, което е знак, че потребителите могат да допринесат за по-бърз икономически растеж през третото тримесечие.

Повишението на показателя от 0,8% разби очакванията на икономистите, които прогнозираха едва 0,3% увеличение. Ръстът е най-силен от февруари насам. Това дава основание на властите да мислят, че забавянето на икономическия растеж през второто тримесечие ще се окаже временно явление. Анализатори потвърждават, че ръста на продажбите на дребно е добър знак за икономиката.

Данните осигуряват и известно облекчение за президента Барак Обама, тъй като слабият пазар на труда влияе негативно на неговата кампания преди изборите през ноември. Кандидатът на Републиканската партия Мит Ромни концентрира своята кампания именно върху слабата икономика.

През юли продажбите на моторни превозни средства нарастват с 0,8%. Постъпленията от електроника и уреди за обзавеждане на магазини са се увеличили с 0,9%, докато продажбите на строителни материали са се повишили с 1%. Приходите на бензиностанциите нарастват с 0,5%. Позитивните данни обаче не разтикват тъмните облаци пред икономическите перспективи в света.

Коментари: 0