„Неудобна истина”

Въпреки че съдържа научни неточности и училищата се противят да го показват на ученици, филмът на политика за екологичните проблеми спечели два Оскара

100 ~ 3 мин. четене

Гор е ангажирани с проблемите на околната среда от 1976 г. насам, когато като конгресмен държи реч за първите изслушвания в Конгреса по отношение на изменението на климата, както и когато е съорганизатор на изслушванията за токсични отпадъци и глобалното затопляне. Той продължава да говори по темата и през 1980, когато става известен като "зелен" демократ.

През 1990 г. сенатор Гор председателства тридневна конференция със законодателите от над 42 страни, които се стремят да създадат глобален план "Маршал", при който индустриалните нации биха помогнали за разрастването на икономически по-слабите страни паралелно чрез опазването на околната среда. В края на 1990 година Гор силно лансира идеята за преминаване към "Протокола от Киото", който призова за намаляване на емисиите на парникови газове в световен мащаб.

През 2004 г.  той съосновава Generation Investment Management, компания, на която става председател. Малко по-късно основава и Алианс за Защита на климата. Гор също става партньор във фирма за рисков капитал Kleiner Perkins Caufield & Byers.

Участието му в борда на Apple обаче по-скоро работи в негативен аспект за реномето му на ревностен природозащитник.

От Ал Гор се очакваше да използва влиянието си и да превърне компанията в една от водещите в борбата с климатичните промени. В действителност това не се случва. Макар че компанията е направила някои подобрения, тя все още е критикувана от групи като As you sow, че е много изостанала в борбата с отрицателното въздействие върху околната среда дори в момента.

Apple не дава ясна и точна информация за екологичната си политика, което е наистина неприемливо при наличието на лидер като Ал Гор в борда й. От всички водещи компании в сектора като Dell, HP и IBM, тя дава най-малко информация и е единствената, която не е поела сериозен ангажимент за намаляване на въглеродните емисии.

CDP или „Проект за разкриване на въглерода” е най-известният инструмент за компаниите, който е свързан с това как те измерват и намаляват въглеродния си отпечатък. Apple за съжаление съвсем скоро се включи в него и има резултат 7 точки, при 91 за Dell и 88 за НР.

На скоро Ал Гор заяви, че бизнесът трябва да промени своите практики, свързани с опазването на околната среда и смята да започне промените от Apple.

Участието на Гор по въпросите, свързани с околната среда, са остро критикувани и от друга гледна точка.  Така например, той е окачествен като "въглероден милиардер" и обвинен за извличане на полза от неговия висш пост. Някои негови политическо опоненти го обвиняват в конфликт на интереси, свързани с данъците и субсидиите на зелените енергийни технологии, в които той има лична инвестиция.

Философът Грейлинг твърди, че стилът на личния живот на Гор с нищо не показва, че той се опитва да допринесе за общото екологично послание.

В допълнение, информацията във филма на Гор An Inconvenient Truth (Неудобна истина) е поставена под сериозен въпрос.  Британски съдия наскоро постанови, че филмът  може да бъде показван в училищата, ако бъде съпътстван с разяснения на съдържащите се в него девет научни грешки.

Историята се разиграва след опит на член на управителния съвет на училище да го забрани за излъчване. Представителят на съда е заявил, че макар и филмът да е "общо взето точен" в представянето на климатичните промени, в него има 9 научни грешки, дължащи се на преувеличения и алармизъм, по които няма консенсус сред специалистите. Затова е необходимо при излъчването му в училищата учителите да посочват спорните моменти.

 Все пак филмът спечели две награди "Оскар".

 

Подкрепи Economic.bg