Неволите на Европа потопиха печалбата на Volkswagen

Продажбите на най-големия европейски автомобилен производител са се повишили с 27% до 48.8 млрд. евро

Автор: Атанас Христов

Печалбата на Volkswagen AG се е понижила с 19% през третото тримесечие, което е най-големият спад на резултата от 2009 г. насам. В основата на намалението на печалбата са по-слабото търсене и растящите отстъпки от цената на колите, които се дължат на дълговата криза в Еврозоната, съобщи Bloomberg.

През третото тримесечие печалбата преди лихви и данъци намалява до 2.34 млрд. евро (3.03 млрд. долара), спрямо 2.89 млн. евро за съпоставимия период на миналата година, посочват от базирания във Волфсбург автомобилен производител. Отчетеният резултат е съвсем малко под средната прогноза на анализаторите, които в очакваха 2.39 млрд. евро печалба. Продажбите на най-големия европейски автомобилен производител са се повишили с 27% до 48.8 млрд. евро.

"Въпреки че времената не са лесни, ние ще продължим да следваме пътя си и ще изпълним поставените амбициозни цели за 2012 г.", се казва в изявление на Мартин Винтеркорн, главен изпълнителен директор на автомобилния концерн.

Компанията засега успява да избегне спада спада на европейския автомобилен пазар, който за 2012 г. е на път да доведе до най-силното годишно понижение на продажбите от 19 години насам. Volkswagen понася тежестта на продължаващото вече 5 години свиване на европейския пазар благодарение на ръста на продажбите в САЩ и Китай.

"Приходите на VW са много добри, печалбата е според прогнозите, а продажбите вероятно ще са сред най-добрите в света", казва Юрген Пийпер анализатор с Bankhaus Metzler.

След изнесените данни книжата на Volkswagen се повишиха с над 2.2% до 149.65 евро за акция. От началото на годината пазарната капитализация на компанията е добавила 29% до 65.9 млрд. евро.

Коментари: 0