Новият папа постави рекорд по канонизиране

Към лика на светиите на Католическата църква бяха причислени и две жени, загинали през XX век

240 ~ 1 мин. четене

Папа Франциск проведе първата си церемония по канонизиране и причисли към лика на светиите повече от 800 души. По този начин новият свети наместник постави своебразен рекорд – откакто е на Светия престол, Франциск е канонизирал повече светци, от който и да е от неговите предшественици, пише ВВС. 

На специална служба, провела се на площада пред базиликата "Св. Петър" във Ватикана, бяха канонизирани мъчениците от Отранто – италиански замък, който през 1480 г. е превзет от войските на Османската империя,. Тогава турците са обезглавили повече от 800 души, отказали да приемат исляма. Имената на тези хора не са известни, с изключение на един мъж – Антонио Прималдо.

Към лика на светиите на Католическата църква бяха причислени и две жени, загинали през XX век. Това са колумбийката Лаура ди Санта Катерина да Сиена Монтоя и Упегия и мексиканката Мария Гуадалупе Гарсия Савала. И двете са основали религиозни ордени, като освен това те са се грижили за бедните и болните, а също така и за местното население.

Папа Франциск, или Хорхе Марио Берголио от Аржентина, бе избран единодушно от конклава за нов глава на Римокатолическата църква. Той е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес. Берголио е първият южно-американски папа, както и първия йезуит на този пост.    

Подкрепи Economic.bg