Няма да има съкращения в БДЖ

В последните месеци дори са назначени работници, заяви изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" Християн Кръстев

140 ~ 2 мин. четене

Няма да има съкращения в БДЖ, тъй като на места персоналът дори не досига. Това съобщи пред БНТ изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" Християн Кръстев. В последните месеци дори са назначени работници. Той потвърди, че ще има увеличение на билетите от следващата година с 5%, но то предстои да бъде утвърдено от министъра на транспорта.

„Рязане на персонала няма да има, достатъчно е намален персоналът, включително имаме места, където не достига персонал – трябва да назначаваме там персонал, а не да уволняваме. Включително сме назначили в рамките на около три месеца 250 човека, и то работници по места", каза Кръстев.

По негови думи ценовото увеличение, в което са включени увеличението на инфраструктурните такси и на електроенергията, още не е утвърдено от министъра на транспорта. Той отказа да коментира евентуалната промяна на цената на билета за експресните влакове с мотива, че анализът още не е приключил.

„Абсолютно, ще има увеличение след Нова година с 5%. Още не ни е утвърдено от министъра на транспорта ценовото увеличение. В крайна сметка това са търговските влакове, които не са по договора с държавата и предвид увеличението на електроенергията, която ни е за 2014 г. вече и увеличението на инфраструктурните такси трябва да се случи това", обясни още шефът на БДЖ.

Изпълнителният директор заяви, че до средата на декември ще бъдат изплатени задължения на компанията в размер на 12 млн. лева. БДЖ не генерира нови задължения, изплащаме старите, които възлизат на 646 млн. лв. Просрочията в годините са над 303 млн. лв., каза още той.

Той обяви, че са заложени средства за закупуването на нови машини, с което компанията се надява да привлече повече пътници.

Подкрепи Economic.bg