Няма взето решение за листата на ГЕРБ

Държавният инвестиционен фонд е „нелепа имитация на европейските програми", казва ексминистърът

Томислав Дончев:

80 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Все още няма взето решение за листата на ГЕРБ за европейските избори, стана ясно от коментар на Томислав Дончев пред Нова, часове преди партийния форум: „Аз съм универсален войник, но усещам, че мога да бъда полезен и тук“, отговори той на въпрос дали ще оглави листата. 

Запитан дали ще може да работи заедно със зам.-председателя на партията и ексвицепремиер Цветан Цветанов след последните събития, Дончев заяви, че вече е работил и досега с него в рамките на кабинета и парламентарната група на ГЕРБ. „Цветан Цветанов има огромни заслуги за изграждането на апарата на партията и изборните резултати през последните години“, добави бившият министър на европейските фондове в кабинета "Борисов".

Той изрази мнение, че списъкът с цели пред обществото "е извън партийните борби". По неговите думи, трябва да има по-прозрачен дневен ред, защото сме „свидетели на синтетични реалности“. Рационалните аргументи отсъстват и в Парламента. Свикването на Консултативен съвет по национална сигурност е решение на Президента, но според Дончев, "има основание за подобно действие".

Бившият министър без портфейл потвърди, че "ако не бъдат предприети бързи мерки има опасност от пълно спиране" на средствата по оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Коментарът идва, след като вчера екоминистърът Искра Михайлова обеща средствата да се размразят към края на март 2014 г. 

Томислав Дончев определи държавния Фонд за растеж и развитие на регионите като „нелепа имитация на европейските програми“. За него показателен е фактът, че сроковете за подготовка на проектите са били между един и три дни, а оценката на всички кандидати е станала в рамките на 5-6 дни, което означава "темп от 100 проекта на ден".

Подкрепи Economic.bg