Обама вдига минималната заплата в САЩ

Президентът на САЩ обяви, че ще издаде указ за 40%-но увеличения на заплатите в предприятията, работещи по договори с държавата

100 ~ 1 мин. четене

Американският президент Барак Обама заяви в годишната реч "За състоянието на съюза", че 2014 г. може да стане година на пробив за американската икономика след годините на възстановяване от икономическата криза. Президентът на САЩ изтъкна, че безработицата е на най-ниско равнище от пет години, а пазарът на недвижими имоти е в подем и Съединените щати са в по-добра позиция през новия век от която и да е друга страна в света. Той се обяви за значително увеличение на минималното заплащане, замразено от 2009 г. на 7,25 долара на час. 

"Дайте увеличение на Америка", призова президентът и обяви, че в следващите седмици ще издаде указ за близо 40-процентно увеличение на минималното заплащане в предприятията, работещи по договори с държавата, съобщи TV 7. 

Обама предупреди, че ще управлява с укази, ако Конгресът не поведе политика в полза на средната класа. Обама ще предложи серия от конкретни практически мерки, за да ускори икономическия растеж, да подкрепи средната класа и да изгради нови мостове към нея.
Някои от тези мерки ще изискват действия от Конгреса и президентът ще увери депутатите от двете камари, че е готов да работи с тях. 

"Но Съединените щати няма да бездействат, както няма да бездействам и аз. Затова, когато мога да взимам мерки, без да минавам по законодателния път, за да подобря възможностите за успех на по-голям брой американски семейства, ще го правя", заяви още Барак Обама.

Коментари: 0