Обновяват жп-гара Пазарджик с 3,5 млн. лева

До 8 месеца тя ще е напълно обновена и санирана

132 ~ 1 мин. четене

Над 3,5 млн. лева ще бъдат инвестирани за рехабилитация на жп гарата в Пазарджик. Това обяви зам.-министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Петър Киров, който днес даде старт на модернизацията.

Обектът „Преустройство и саниране на приемно здание гара Пазарджик – II-ри етап“ е част от проект, по който ще бъдат рехабилитирани и приемните сгради на Централна гара София”; пътническата гара в Бургас, финансиран по ОП „Транспорт“.

Основната цел при реализирането на обекта е пълно архитектурно обновяване, отговарящо на изискванията за енергийна ефективност, чрез внедряване на висококачествени, енергоефективни материали. Предстои цялостна подмяна на вътрешната и фасадната дограма, саниране на помещенията, като сградата ще бъде пожарно обезопасена, инсталационно осигурена, оборудвана с топли и удобни чакални. До всички нива на гаровия комплекс ще бъде осигурен достъп за лица с намалена подвижност, чрез изграждане и монтиране на асансьори и рампи, в отговор на всички европейски изисквания.

Зданието ще разполага с център за услуги, търговски обекти, както и с добра визуална комуникация (поставяне на указателни табели) за бърза и лесна ориентация на пътниците. Предвидено е и пълно обновяване на пешеходния подлез – предстои изграждане на хидроизолация, възстановяване на осветлението и външното ел. захранване.

Изпълнител за проектирането и строителство е Консорциум „Вектор инженеринг“, а оценката на съответствието и строителния надзор ще се осъществи от Обединение „Рубикон-Ен Ар 2”. Срокът за изпълнение е 8 месеца.

По време на събитието зам.-министърът съобщи още, че са договорени всички средства по ОП „Транспорт“, предвидени за железопътни проекти и са разплатени около 830 милиона лева на бенефициентите по приоритетната ос.

Подкрепи Economic.bg