Орешарски: Спестяванията са инвестиции

Бившият финансов министър прогнозира 1.1 млрд. лв. заеми, които ще вземе държавата

Автор: Атанас Христов

"Ако досега ГЕРБ вдигаха данъци, които засягаха малки групи хора. Сега се въвежда данък върху лихвите по депозити, които удрят всички. Трябва да сме благодарни на хората, които спестяват, защото тези пари са инвестиции. Тези пари отдавна са вложение в недвижимости, инвестиции и потребителски кредити. Където в Европа има данък върху лихвата от депозитите са освободени лихвите по кредитите". Това каза в ефира на TV7 бившият финансов министър Пламен Орешарски.

Той и председателят на бюджетната комисия в Парламента Менда Стоянова коментираха бюджета за следващата година. "Данък върху лихвата от депозита я има в европейските страни и той не е 10%, а доста по-висок. Освобождаването на лихвите от кредитите е преференция. Обикновено хората с депозити нямат кредити", защити налога Менда Стоянова. Тя е категорична, че няма да се наруши банковата тайна.

Двамата депутати се захапаха и за политиките в следващия бюджет. "Не виждам активни политики, освен повишението на доходите, което е добре. Лошото е, че индексациите на доходите ще се финансират с дългове. Очакват се новите заеми да са 1.1 млрд. лв. С тези пари ГЕРБ ще купи избирателите с придобивки като по-високи пенсии. Никой не може да ме убеди, че това не е заради изборите", коментира Пламен Орешарски.

Менда Стоянова контрира, че липсата на радикални промени в бюджета е добре, защото в години на криза България успява да запази нисък дефицит. "Имаме активни политики - освен пенсии и заплати се дават повече пари за образование, култура, социални дейности, инфраструктура, екология, земеделие, в което има 500 млн. лв. повече за подпомагане на земеделските производители", поясни Менда Стоянова.

Коментари: 0