Органичните храни не са по-здравословни

До този извод стига изследването на унверситета Станфорд, което включва 17 проучвания на хората, които ядат органични храни и 223 проучвания, които сравняват нивата на хранителни вещества

208 ~ 1 мин. четене

Консумирането на органична храна не прави хората по-здрави, въпреки че може да намали излагането на пестициди, съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на ново изследване на Станфордския университет.

В него учените са разгледали повече от 200 изследвания, свързани с това как органичните и неорганичните продукти влияят на здравето. Въпреки факта, че органичната храна е с 30% по-малко вероятно да съдържа пестициди, не е открита разлика между хранителното съдържание на двата вида продукти.

Изследването включва 17 проучвания на хората, които ядат органични храни и 223 проучвания, които сравняват нивата на хранителни вещества, бактерии и пестициди в различните храни, включително плодове, зеленчуци, зърнени храни, месо, мляко и яйца.

Оказало се, че плодовете и зеленчуците, независимо дали са органични или не, съдържат почти еднакви количества витамини.

Подкрепи Economic.bg