Производството в САЩ започна да се свива

Индексът ISM падна под 50 пункта, което означава свиване в сектора

80 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Индустриалното производство в САЩ се е свило за трети пореден месец през август, пише Bloomberg. Толкова дълга негативна серия не е имало откакто приключи рецесията през 2009 г. и според анализатори е сигнал, че икономическото възстановяване е в опасност.

Индексът на Института за управление на доставките (ISM), измерващ производствената активност в САЩ, е паднал до 49.6 пункта, което е най-ниското ниво от юли 2009 г. Предварителното проучване на Bloomberg сред икономисти показваше, че индексът трябва да е на ниво от 50 пункта, което е границата между свиване и ръст в производството.

"Производството до голяма степен е в застой", коментира Ръсел Прайс, старши икономист в  Ameriprise Financial. "Потреблението се е увеличило малко през август и това ще помогне на производството да се стабилизира, но не очакваме да има сериозен ръст скоро", добавя той.

Очакванията на други икономисти са, че индексът не само няма да расте, но и ще намалява още. Според тях роля за това ще изиграе свиващите се потребителски разходи и вдигането на данъците, което се очаква да се случи в началото на следващата година.

Свиване на производството има отдавна в Европа. Индексът Markit е паднал до 45.1 пункта и се задържа под 50 пункта за 13 пореден месец.

В Китай положението е същото, като там индексът е паднал до 47.6 пункта, което е най-ниското ниво достигано от март 2009 г.

Подкрепи Economic.bg