Варна с нов устройствен план

Строителството в Морската градина остава забранено, но не и за „Алея първа”

228 ~ 1 мин. четене

Общият устройствен план на Варна е одобрен и подписан. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред БНР. Тя уточни, че документът не подлежи на обжалване и ще влезе официално в сила след обнародването му в „Държавен вестник”. Последният устройствен план на града е от 1982 г.

По думите на министъра решението за налагане на строителна забрана в Морската градина не важи за „Алея първа”, която от 2002 г. е отделена от градината.

Днес стана ясно, че две от общо 9-те препоръки към кмета на града Кирил Йорданов, направени по време на Националния експертен съвет в края на миналия месец, не са изпълнени. Така не е спазено изискването градоначалникът да възложи изготвянето на подробен устройствен план за парка, с който районът да бъде определен като зелена площ, а не като терен за застрояване при специфични параметри, както е в момента.

Морската градина бе определена като зелена зона общият устройствен план я определя като „Зона с паркоустройствен характер”.

След приемането на документа и паркоустройствения план, строителството остава забранено, каквото беше основното искане на гражданите след множеството им протести.

Подкрепи Economic.bg