Осъдиха Deutsche Bank, JPMorgan и UBS за измама

Съдът е постановил, че банките са измамили умишлено общината в Милано

Най-големите банки в своите държави - германската Deutsche Bank, американската JPMorgan Chase & Co. и швейцарската UBS са осъдени в Милано за участието им в международна измама. Заедно с ирландско-германската Depfa Bank са продали деривати на миланската община, с което са нанесли финансова загуба на данъкоплатците в размер на 1.3 млн. евро.

Съдия Оскар Маги е наредил да се изземат от четирите банки активи на стойност 90 млн. евро, а всяка една от тях плати допълнителна санкция в размер на 1 млн. евро.

Освен финансовите институции, съдът б Милано е осъдил и деветима банкери, които са участвали в измамата. На тях им е наложена ефективна присъда лишаване от свобода за 8 месеца и 15 дни. Също така им е забранено да работят с държавни институции за една година.

"Това е част от един модел, който показва, че няма нито една част от финансовата система, в която да не са се извършвали незаконосъобразни действия", коментира за Bloomberg Кристофър Тайлър, бивш изпълнителен директор на Общински съвет за регулиране, контрол и сигурност (MSRB) в САЩ.

Осъдените банки обаче отхвърлят обвиненията и са категорични, че ще обжалват решението. Съдебното дело срещу тях се води от май 2010 г. заради твърдението, че укриват колко точно са спечелили от търговията с деривати.

Според прокурора по делото Алфредо Робледо банките са спечелили 72.5 млн. евро от скрити такси. "Това е историческо решение", каза Робледо. "Това е първият път, когато липсата на прозрачност от страна на банките при сделка с държавни институции е определено като престъпление", добави той.

Според италианското законодателство, което влезе в сила от 2002 г., банките могат да бъдат осъдени, ако не могат да демонстрират адекватен механизъм за предотвратяване на измами, причинени от техните служители.

По рано днес UBS обяви, че е глобена с 1.5 млрд. долара от регулаторните власти в САЩ, Великобритания и Швейцария, заради опит да се манипулират основните лихвени проценти - Libor и Euribor.

Коментари: 0