Панагюрското съкровище се връща за Великден

Оригиналът на златните находки ще престои един месец в родния си град, след 63 години отсъствие

Исторически Великден очаква жителите на Панагюрище и техните гости, съобщи агенция Стандарт нюз. Това е заради завръщането на оригинала на Панагюрското златно съкровище у дома след 63 години, обявиха от историческия музей в средногорския град.

Тракийският шедьовър ще бъде експониран в супермодерна зала-трезор в музея, която е под земята, разполага с няколко степени на защита и се вписва в цялостния архитектурен ансамбъл на възрожденския център. Не случайно съкровището ще престои близо до мястото, където е намерено, от Светли понеделник /16 април/ до 16 май.

Официалното откриване е от 10,30 часа, а иначе музеят ще работи всеки ден от 9,30 до 17,30 часа. Билетчетата на касата на музея ще са на цена от 4 лева за възрастни и от 2 лева за ученици. След изтичането на месеца във витрините на залата ще бъдат показани 9-те съда на точно копие на съкровището, изработено от 24-каратово злато.

Националният исторически музей също ще разполага с копие, което да замества оригинала по време на неговото отсъствие. Изграждането на залата-трезор и изработката на двете копия е дарение от шефа на една от мощните фирми в района д-р инж. Лъчезар Цоцорков, изпълнителен директор на "Асарел Медет" АД и почетен гражданин на Панагюрище.

Мащабният дарителски проект се реализира по силата на споразумение от миналата година, подписано от директора на НИМ проф. Божидар Димитров, неговият колега от музея в Панагюрище Георги Абдулов и инж. Цоцорков в качеството му на меценат. Беше постигната договорка съкровището да гостува у дома си поне за един месец всяка година. Това стана факт след единодушно приета декларация от местния общински съвет и подписка, инициирана от сдружението на предприемачите и подкрепена от хиляди панагюрци.

Любопитното е, че за първи път съкровището ще се покаже, като всеки един от съдовете е в отделна витрина. Това позволява на посетителя да се наслади дори на най-дребните детайли.

Според експерти самите витрини нямат аналог в световната музейна практика. Те са изработени в Германия и представляват цилиндри от бронирано стъкло с диаметър от 60 см и височина от 3,20 метра.

Коментари: 0