Параметрите по новия газов договор са ясни

Според източници от "Газпром" цената е добра и всички са доволни

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Всички основни параметри по новия договор за доставка на руски газ за България от следващата година са договорен, предаде БНТ като се позовава на високопоставени представители на "Газпром" в Москва. "Цената е добра и всички са доволни", са споделили източниците.

Вчера икономическият министър Делян Добрев заяви в парламента, че все още се водят преговори за цената на газа. Според "Газпром" обаче в момента се уточняват само процедурни въпроси.

На въпрос на БНТ говорителят на Газпром Сергей Куприянов и ръководителят на международните проекти в компанията Леонид Чугунов отказаха да уточнят по каква цена България ще купува газ от Русия.

В момента с получената вече отстъпка от 11% страната ни получава 1000 кубически метра синьо гориво за 472 долара. Полша, която преди два дни получи отстъпка от "Газпром", купува по 460 долара. Според Куприянов цената за всяка страна е различна и се определя от множество фактори, включително доставяните обеми и срока на действия на договора.

За България срокът на новия договор се очаква да бъде шест години. Представителите на "Газпром" отричат да има връзка между подписването на договора и подписването на инвестиционното решение за Южен поток. Според тях двете събития просто съвпадат във времето. В "Газпром" стана ясно, че и двата документа ще бъдат подписани до дни.


Коментари: 0