Парламентът решава съдбата на кабинета "Орешарски"

Най-голямата партия ГЕРБ няма да се регистрира за гласуването на правителството

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Избраното след парламентарните избори на 12 май 2013 г. 42-ро Народно събрание ще гласува структурата и състава на предложеното от Пламен Орешарски правителство.

Няколко часа след като обяви имената на министрите си, се наложи и смяна във все още неодобрения кабинет - първоначално представеният за министър на инвестиционното проектиране Калин Тихолов след скандал беше заменен от Иван Данов.

Проектокабинетът има сигурната подкрепя на БСП и ДПС (втората и третата по големина партии в парламента). Правителството е с мандат на БСП. Двете партии обаче имат 120 депутати от общо 240.

Спечелилата най-много гласове на предсрочните избори - ГЕРБ се очаква да не се регистрира. Така обяви още вчера лидерът на политическата формация и доскорошен премиер на България Бойко Борисов.

Хипотетично, ако и четвъртата парламентарно представена партия - националистическата формация "Атака" не се регистрира парламентът няма да може да събере необходимия кворум от 50% + 1 (или 121 народни представители), който е необходим за начало на гласуването на кабинета "Орешарски".

 На заседанието са поканени президентът на Републиката, вицепрезидентът, членовете на служебното правителство, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, ръководители на държавни институции, на граждански организации, на синдикати и работодателски организации, главни редактори на медии.

Заседанието на парламента започва в 9:00 ч.

Подкрепи Economic.bg