Печалбата на Bank of America се срина с 95%

Втората най-голяма банка в САЩ отчита платената 2.43 млрд. долара компенсация към инвеститорите

3599 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Печалбата на втората най-голяма банка в САЩ - Bank of America (BofA) се срина с 95% през второто тримесечие на годината. Чисто положителният финансов резултат е достигнал едва 340 млн. долара при 6.2 млрд долара година по-рано. Цифрата обаче не е толкова лоша предвид прогнозите за загуба, които правеха анализаторите.

От банката изтъкват като причина за слабия финансов резултат извънсъдебното споразумение с инвеститорите, които ще получат 2.43 млрд. долара компенсация. През 2008 г. BofA придоби изпадналата в ликвидна криза Merrill Lynch, но това донесе загуби на инвеститорите. те обвиниха ръководството, че са предоставили невярна или подвеждаща информация за финансовото здраве на двете финансови институции.

"Ако изчистим баланса от тези загуби, всъщност ситуацията не е толкова лоша", коментира Крис Уейлън, старши изпълнителен директор в Tangent Capital Partners. "Дори би могла да се конкурира с Wells Fargo.

Финансовият отчет на банката показва още, че общите приходи са намалели с 28% на годишна база до 20.4 млрд. долара. Този резултат беше подпомогнат от спада в провизиите с 48% до 1.77 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg