Плащаме 7 млн. евро забавени данъци на Германия

Според Николай Младенов през следващата година регионът ни ще бъде в изключително трудно финансово и икономическо положение

48 ~ 1 мин. четене

През следващата година България ще изплати на Германия над 7 млн. евро заради данъци, забавени от 1990 г., съобщил министърът на външните работи Николай Младенов.

Въпреки всички трудности, ще изплатим на германската държава над 7 млн. евро, защото от 1990 г. до преди две-три години българската държава в Берлин не си е плащала данъците. Как искаме от нашите европейски партньори в Европейския съюз да ни подкрепят за Шенген, след като ние се държим по този начин към тях?”, попита риторично Младенов колегите си, с които обсъждат бюджета за догодина, става ясно от публикуваната стенограма от правителственото заседание в сряда.

Той допълва, че за първи път тази година Министерство на външните работи има възможност в да инвестира 14 млн. лв. реално в подобряване на базата на нашите посолства по света, подобряване на начина, по който хората работят.

Министърът на външните работи се оплака още, че му е много трудно да защити този бюджет в собственото си министерство, но изтъкна, че трябва да си даваме сметка в какви реалности съществуваме.

Според него през следващата година регионът ни ще бъде в изключително трудно финансово и икономическо положение, което може да има непредвидими последствия за българската икономика. По думите му това се дължи както на тежкото положение в Гърция, на все повече разрастващата се криза в Румъния и ситуацията в Сърбия, но далеч не на последно място и на Македония.

Той заявява още, че следващата година трябва да приключат с бавното и трудното оздравяване на българската икономика.

Подкрепи Economic.bg