Плевнелиев: Не разбраха, че моето вето беше шанс

Според държавният глава е важно всеки да носи отговорност за думите и действията си

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„От трибуната на НС чухме в някаква степен отстъп от демократичните принципи. Не разбраха, че моето вето беше шанс, подадена ръка, за да се чуят аргументите, за да се обясни за какво се харчат народните пари“. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред БНР.

„Това, което се видя още от първите дни на идеята, че би могло да има вето, беше: президентът стартира война, президентът обявява дуел. Питам правото на вето не е ли конституционно право на държавния глава. Каква война, кой измисля тази война? Аз имам елементарното право. Голяма част от обществото имаше съмнения. Моите аргументи бяха всичко друго, но не и политически. Това, че не бяха чути, е друга тема”, заяви българският държавен главен.

Относно отсъствието си в пленарната зала, той обясни, че традицията на президента повелява да показва в писмен вид аргументите си и дебатите да се случват в пленарната зала. Българският държавен глава заяви, че е уважил една традиция и е важно всеки да носи отговорност за думите и действията си.

„Няма такава традиция президентът да е в пленарната зала. Президенти на България са налагали вето и се надявам да са действали така, както аз – вето с аргументи и то не с политически, а с разумни аргументи“, заяви президентът.

Подкрепи Economic.bg