Подписват с Westinghouse за VII блок в "Козлодуй"

Приеха доклада на министър Стойнев за сключеното споразумение, което ще се одобрява от следващия кабинет

Подписват с Westinghouse за VII блок в
3644 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

"Има подписано акционерно споразумение с компанията Westinghouse за строежа на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", но то ще влезе в сила след одобрение на следващия кабинет". Това съобщиха от правителствената пресслужба относно преговорите между централата и японската корпорация Toshiba, която контролира Westinghouse.

По-късно, изпълнителният директор на централата Иван Генов заяви в ефира на БНТ, че споразумение още не е подписано, но това ще се случи в идните дни. Той потвърди, че то ще трябва да бъде преподписано от следващо правителство. Докато това не се случи не може да стартира каквато и да е реална дейност по проекта. Генов заяви, че АЕЦ "Козлодуй" е в много изгодна ситуация и с продължаването на живота на V и VI блок ще може с работата на трите блока да изплаща кредитите за необходимите инвестиции, при най-ниска средна цена на електроенергията на пазара. Ток потвърди, че централата ще има дял от 70% в новата мощност, а 30% ще са за Westinghouse.

В рамките на последното заседание на Министерския съвет (МС) в сряда е взето решение, с което се одобрява докладът на министъра на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев за сключване на акционерно споразумение между АЕЦ "Козлодуй" - "Нови мощности“ ЕАД, централата "АЕЦ Козлодуй" и Westinghouse Electric Company.

От правителството поясняват, че предстои да бъде одобрено и Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство, по съответния надлежен ред. Подготовката на последните два документа обаче все още не е стартирала, уточняват в съобщението от МС.

Наскоро агенция "Икономика" (Economic.bg) цитира изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, който призна, че преговорите са в ход и е на път да бъде сключено споразумение, което обаче не е обвързващо.

 Подкрепи Economic.bg