Показаха бъдещия София Тех Парк

Президентът Росен Плевнелиев разгледа терените, където ще се издигат съоръженията

Схемата на бъдещия София Тех Парк показаха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Той ще бъде изграден на бул. „Цариградско шосе” 111, площад на „Авиацията”, в района на бившите военни поделения.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев, който лансира идеята за изграждането на парка като средство за привличане на млади българи обратно в страната, разгледа терените, върху които ще се изгради съоръжението. С него бяха и министрите на икономиката Делян Добрев и на отбраната Аню Ангелов, както и изпълнителният директор на компанията Елица Панайотова.

Проектът ще струва около 100 млн. лв. и ще бъде финансиран по линия на оперативна програма „Конкурентоспособност". Очаква се изграждането му да започне догодна, а в края на 2015-та да приключи първият етап на проекта.

Преди няколко седмици беше регистрирана и компанията „София тех парк” с капитал от 3 млн. лева, която ще управлява проекта.

Общата площ на парка е 270 дка, собственост на Министерството на отбраната. Теренът ще бъде предоставен на МИЕТ срещу 5 млн. лв.

Реалната цена на земята е по-висока, затова бих искал да благодаря на министър Ангелов, че ни предоставя терена срещу тази сума, с която ще се финансира преместването на поделенията и архива, каза Делян Добрев.

Бъдещият технологичен парк в София ще се намира до бул. „Цариградско шосе“ на мястото на днешните военни поделения на 4-ти километър. Първата фаза на проекта, която се финансира с 50 млн. евро по ОП „Конкурентоспособност“, включва подготовка на терена и инфраструктурата, строителство, провеждане на конкурси и закупуване на оборудване.

Изпълнителният директор Елица Панайотова очаква до края на 2015 г. да има функционираща част от „София тех парк“, която да приюти първите компании, лаборатории, интерактивен музей и други. „Целта ни е да изградим среда, която да привлича новатори, учени, студенти и бизнес и ще стимулира обмена между тях и ще популяризира иновациите пред широката публика”, добави Панайотова.

Президентът Росен Плевнелиев изтъкна, че за първи път от 30 години насам министерството на икономиката представя платформа, която е добре обезпечена. „Технологичният парк има не по-малка важност за бъдещето на България отколкото магистрала „Тракия”, заяви той.

До края на годината МИЕТ ще създаде концепцията на „София тех парк” като иновационна екосистема, в която участват БАН, технологичните университети, бизнес организациите, общините, неправителствени организации. Проектът ще насърчи предприемаческия дух и ще съдейства за ускоряване създаването на малки и средни предприятия, както и на прохождащи иновативни компании.

 

Коментари: 0