Правителството може да връща избирателно ДДС

Той отново каза, че актуализацията на приходната и разходната част в бюджета е ненужна и няма нито един сериозен аргумент, каза икономистът Георги Ганев

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Правителството няма как да открадне директно този 1 млрд. лв., които ще бъдат взети като заем, но може да използва ДДС като инструмент за разплащане към свои фирми. Това е хипотезата, която икономистът Георги Ганев изрази в ефира на bTV по повод приетата на първо четене актуализация на бюджета. Той отново каза, че актуализацията на приходната и разходната част в бюджета е ненужна и няма нито един сериозен аргумент.

"Половината от този 1 млрд. лв. допълнителен дълг ще остане във фискалния резерв, въпреки че няма никаква нужда от това. Другата половина са за покриване на тези недостатъчни приходи", коментира Ганев.

Според него обаче приходите от ДДС, които са заложени в бюджета за 2013 г. не само ще бъдат изпълнени, но ще бъдат и преизпълнени с около 150 млн. лв. "Според правителството обаче ще има неизпълнение с около 300 млн. лв. И аз се чудя какво ще бъде направено с тези над 400 млн. лв., преизпълнение в края на годината", каза Ганев. Според него там има възможности за избирателно харчене за тези пари. "През държавни поръчки, чрез избирателно разплащане с ДДС - за едни да плащаме бързо, за други да бавим", обясни как може да стане това икономистът.

Той не се съгласи с изразяваните през последните дни теории на управляващото мнозинство, че бюджетът се актуализира винаги, когато на власт дойде ново правителство. "За последните 15 години е имало само веднъж актуализация на приходната и разходната част", каза Ганев.

"Това, което БСП говориха при приемането на бюджета миналата есен и предизборно пролетта беше, че заложените в бюджета приходи не само, че не са прекалено завишени, а дори са занижени", каза икономистът. "Трябва да признаем, че доста хора, свързани с по-лявото икономическо мислене на БСП, но не са обвързани с това управление, са притеснени от промяната на бюджета и я считат за ненужна", смята Ганев.

"В момента в България проблемът е политически и слава богу не е икономически. Икономиката се движи в прилично темпо. Но тази липса на яснота за движението на икономиката, може да доведе бизнеса до криза", обясни той.

Коментари: 0