Предлагат в Гърция да се работи 6 дни в седмицата

Идеята е записана в секретен мейл на тройката кредитори до гръцките министри на финансите и труда

100 ~ 1 мин. четене

"Тройката" кредитори на Гърция - Европейската комисия (ЕК), Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ), искат от страната да удължи работната седмица и да работят повече часове. Кредиторите предлагат също съкращаване на половина на обезщетенията при уволнение и на срока, който има работодателят, за да предупреди за прекратяване на договора. Предложението е записано в секретен мейл на тройката кредитори до гръцките министри на финансите и труда.

Друго предложение е да се намали вноската във фонда за социално осигуряване, която плащат работодателите за всеки работник.

"Засега това са само предложения, не означава, че гръцкото правителство трябва да ги одобри", посочи източник, пожелал анонимност, съобщи бТВ.

Инспекторите от "тройката" са в Гърция от миналата седмица, а ръководителите на мисията ще пристигнат в петък, за да преговарят с гръцкото правителство нов план за икономии в размер от 11.6 милиарда евро. От тяхната оценка зависи дали Гърция ще получи поредния транш.

Най-големият профсъюз в Гърция предупреди, че икономиката на страната продължава да се свива и през следващата година безработицата ще достигне 29%. Очаква се през тази година икономиката да се свие със 7%, а нивото на безработицата да достигне 24%, което означава, че 1.2 милиона души ще са без работа.

Подкрепи Economic.bg