Преглед на печата - 02.10.2012

Акцентите в националната и международна преса

92 ~ 4 мин. четене

 „Сянката на черния списък" е първата страница на Капитал Daily.Руската агенция по туризъм обмисля да изготви черен списък с български хотели. Причината са зачестилите случаи, в които от руски туристи беше искано да плащат допълнително за престоя си в България заради финансови спорове между туроператорите и техните местни партньори. Това става ясно от интервю на председателя на "Ростуризъм" Александър Радков пред "Газета.ру". Черният списък трябва да служи като препоръка към туроператорите при избор на хотели, но от изказването не става ясно дали той ще е публичен.

9,8% скок на пенсиите, отпуснати до 2010 г., информира от първата си страница вестник Монитор. От 1 април пенсиите ще бъдат увеличени с различен процент в зависимост от това кога са отпуснати. Такова разграничение ще се направи за първи път, съобщи управителят на НОИ Бисер Петков на вчерашния Международен ден на възрастните хора. Най-голямо ще е увеличението на пенсиите, отпуснати до края на 2009 г. Те ще нараснат с 9,8 на сто. В тази група са 2 290 032 или 85% от всички пенсии.

"Черно море - новият Персийски залив" е едно от водещите заглавия на 24 часа.
Черно море може да се превърне в новия Персийски залив, ако се окажат верни очакванията на експерти за залежите от газ и нефт в дълбоки води. 100 млрд. куб. м природен газ. Това неофициално и почти срамежливо споменават експерти в проучването за потенциала на блок "Хан Аспарух", който е в дълбочинните води на Черно море.

"Код пази дипломите" е водещото заглавие в Стандарт. Спешната мярка бе предприета заради нароилите се ментета, които се превърнаха в проблем за родните вузове. Занапред на всяка страница на дипломата и приложението й ще се бие печат с номер. Той ще се сменя на всеки две седмици. "Ще го знае само ограничен кръг от хора", обясни просветният министър Сергей Игнатов. Всички дипломи вече ще бъдат качени и в електронен регистър на сайта на МОМН. Така там ще може да се проверява дали даденият документ е фалшив. Освен това на сайтовете на вузовете пък трябва да бъдат оповестени таксите за обучение. В момента фирми посредници рекетират чуждите студенти да си доплащат с мотива, че уж родните университети са си променили тарифите. Игнатов вече е предал на МВР папка със сигнали за такъв рекет.

Вестник Телеграф излиза със заглавие " Торбичката саката, но безплатна" и продължава "Пак няма да ни се налага да плащаме по 15 стотинки за обикновена найлонова торбичка в магазините. Въпреки вдигането на еко-такста върху тях от вчера, търговските вериги измислиха хитри трикове, с които да заобикалят наредбата на министерството. 

В международната преса акцентът отново е Гърция.

Гърция се насочва към шестата си година на рецесия, предупреди финансовото министерство в Атина, усилвайки натиска върху европейските лидери да облекчат своите искания за строги икономии или в противен случай да наблюдават как затъналата в дългове страна се разпада, коментира вестник Daily Telegraph. В проекта за бюджета за 2013 г. финансовото министерство съобщава, че очаква БВП да се свие с 3.8% следващата година, след като през тази година ръстът на икономиката отбележи спад с 6.5%. Тези данни са драстично по-лоши от прогнозите през март при последното споразумение за спасителна финансова помощ за Гърция, когато властите очакваха икономиката да се свие с 4.8% преди да се стабилизира през 2013 г. Бюджетът, чието съставяне включи месеци на критични преговори между членовете на гръцката коалиция, беше внесен в парламента в понеделник.

Двама политически лидери се присъединиха към призивите към неизбрания премиер технократ на Италия Марио Монти да остане в управлението на страната под някаква форма след предстоящите през пролетта парламентарни избори, за да се предотврати възможността спекуланти да повлекат италианската икономика и еврото обратно към ръба на пропастта, пише Independent.  

Разбирането, че стабилизиращото правителство на Монти има останали едва шест месеца предизвиква тревога, граничеща с паника, сред бизнеса и дори сред някои политици, които се надяват да го заместят. Неговият неизбран режим пое управлението на страната през ноември 2011 г., когато финансите на Италия бяха пред катастрофа – криза, която наложи оставката на Силвио Берлускони като премиер.

Оттогава серия мерки за строги икономии, повишение на данъците и структурни реформи подобриха икономическите перспективи на Италия и успокоиха пазарите. Серия изказвания от Берлускони обаче, в които той поставя под въпрос привлекателността на членството на страната в еврозоната, също напомниха на Италия, че може да тръпне за оттеглянето на Монти. Въпреки че Берлускони все още не е обявил официално, че ще се кандидатира за премиер, се вярва, че все той още таи политически амбиции.

Управляващата партия на грузинския президент Михаил Саакашвили и опозиционната коалиция, водена от милиардера Бидзина Иванишвили, миналата вечер се обявиха за победители на най-важните за страната парламентарни избори след „Революцията на розите” през 2003 г., пише Financial Times.
Поддръжниците на опозиционната коалиция „Грузинска мечта” се струпаха в центъра на столицата, Тбилиси, размахвайки знамена и надувайки автомобилни клаксони след обявяването на първоначалните резултати от екзит-пол изследванията, които сочат, че алиансът печели най-много гласове по партиен списък.  „Единното национално движение” на Саакашвили обаче побърза да обяви, че печели мнозинство при мажоритарната система в едномандатни окръзи, с която се избират 73 места от 150 места в парламента.

С публукването на официалните резултати във вторник картината около изборите ще се изясни.
Силното представяне на опозицията е голям удар за правителството на Саакашвили, което от дълго време се разглежда като любимец на Запада заради прозападната си политика и готовността си да се противопоставя на Русия.

Подкрепи Economic.bg