Преговорите по гръцкия дълг пропаднаха

Еврогрупата и МВФ не постигнаха съгласие за начина, по който ще се намалят публичните задължения на Гърция

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международните кредитори на Гърция - ЕС, ЕЦБ и МВФ отново не успяха да се споразумеят как да намалят дълга на страната до стабилни нива. За да се реши какво да се прави с този проблем, ще има нова среща следващия понеделник, на която да се търси компромис, пише Reuters.

"Близо сме до споразумение, но трябва да се извършат технически проверки, финансови изчисления и проблемът наистина е само технически. В този час на деня няма как да вземем правилно решение и затова прекратихме срещата и я оставихме за следващия понеделник", това каза председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер след продължилите 12 часа преговори. "Няма големи политически разногласия", добави той.

Според документи подготвени за отминалата вече среща, и с които разполага Reuters, гръцкият дълг няма как да бъде намален до 120% през 2020 г. Международният валутен фонд (МВФ) настоява обаче този срок да бъде спазен, докато финансовите министри от Еврозоната (Еврогрупата) се съгласиха срокът да бъде удължен до 2020 г.

Самият документ предоставя няколко варианта за намаляване на гръцкия дълг. При всички варианти обаче кредиторите трябва да отпишат част от вземанията си, за да може целта да бъде постигната през 2020 г. Този вариант обаче не се подкрепя от Германия. Ако държавите членки на Еврозоната не искат да понесат загуба, срокът задължително трябва да бъде удължен с две години.

Коментари: 0