Президентът очаква 1.5 млрд. евро инвестиции

Най-смислените милиарди не са похарчените, а икономисаните, каза Росен Плевнелиев

Автор: Атанас Христов

Преките чуждестранни инвестиции ще са 1.5 млрд. евро и през тази година. Това очаква президентът на България Росен Плевнелиев. Той е убеден, че най-добрият вариант е тези вложения се насочат към производствени мощности. Наблюденията сочат, че ситуацията вече е такава. "85% от инвестициите са в производство и фабрики. Това е истината, това е правилният път", каза в ефира на БНР Росен Плевнелиев.

Държавният глава припомни, че при бума на инвестициите през 2007-2008 г. вложенията са били в сектори, които няма как да създават богатство. Когато инвестициите достигаха 6-7 млрд. евро на година се влагаше основно в имоти.

Президентът коментира и темата с образованието. "Австрия, Германия, Холандия, Белгия са с ниска безработица, защото образователната им система е адаптирана към бизнеса без да е задължително всички да са с висше образование", даде пример Росен Плевнелиев. Той е категорично убеден, че човек става богат, когато е ефективен.

"Германците не броят милионите, а стотинките. Най-смислените милиарди не са похарчените, а икономисаните". С тези си думи Плевнелиев коментира темата с енергийната ефективност, която според него е изключително важна.

Коментари: 0